Udover et rigtigt foder skal en hund også opdrages og have motion. Det giver et godt hundeliv.

Hunde er kødædere – derfor skal de have kød

Hunde er som biologiske væsner kødædere. Derfor skal de overvejende have kød i fodret. Det giver hunden et godt og langt liv. Et liv hvor hunden er glad og veloplagt, og et liv med en skinnende blank pels. Samtidig uden problemer med paradentose og kradsesår.

Af: Michael Winther

Sundhedstilstanden hos danske kæledyr er generelt god, men alt for mange hunde får ikke den kost, som biologien dikterer. Hunde er fra naturens hånd kødædere, og skal derfor have animalske proteiner i kosten. Men alt for mange hunde spises af med dårligt foder, der i langt overvejende grad indeholder vegetabilske proteiner. Proteiner hentet i råvarer som, korn, majs, ris og kartofler.

- Det er et problem, at mange hundeejere giver deres kæledyr en forkert kost. En kost baseret på vegetabilske proteiner, som reelt intet har at gøre i hundens tarmsystem, og derfor kan give alvorlige problemer med hensyn til fordøjelse og afføring. Tynd mave, hård mave, og alt derimellem. Sådan behøver det ikke at være. For med en naturlig kost afstemt til hundens behov og biologi, kan man sikre, at hunden ikke får problemer med tarmsystemet. Derfor er det vigtigt, at vi mennesker respekterer hunden som en kødæder, og derfor ikke fodrer den, som en vegetar. Hunde skal nemlig i videst muligt omfang have kød og animalske proteiner. Det er hundens natur, og det skal vi ikke begynde at lave om på, fortæller Jørgen Bonderup, der gennem virksomheden Acana Danmark har importeret kvalitetsfodret ACANA og ORIJEN til hund og kat siden 1999.

Prisvindende foder

ORIJEN og ACANA hunde- og kattemad opfattes i dag som verdens bedste mad til kæledyr. Det skyldes at op til 90 procent af indholdet er kød, som det er tilfældet for produktet ORIJEN Regional, som er et frysetørret produkt, der er fremstillet uden opvarmning. Det betyder, at fodret bevarer den naturlige smag af kød som råvarer, og derfor giver en god og naturlig smagsoplevelse for både hunde og katte. En smagsoplevelse der ligger i naturlig forlængelse af dyrets biologi, og en smagsoplevelse der respekterer kæledyret som det rovdyr, det reelt er. Både ACANA og ORIJEN har vundet mange internationale priser for den høje kvalitet og fodersammensætning, og ORIJEN er tre år i træk blevet kåret til verdens bedste foder til kæledyr.

- Jeg mener virkelig, der er tale om et kvalitetsprodukt, der honorerer både hunde og kattes behov for den rigtige kostsammensætning, og et foder der opfylder kæledyrets krav til at få et foder, der giver smagen af kød. Foder der ikke blot giver smagen, men faktisk er kød. Det kød og de animalske proteiner, der skal sikre at hunden er velfungerende og glad, og sikre at hunden har en sund, god og blank pels. Det er nemlig sådan, at et godt og nærende foder holder dyrlægen væk, og alene på den konto er der mange penge at spare, forklarer Jørgen Bonderup.

Skånsom forarbejdet

Et ernæringsrigtigt foder sikrer en sund og glad hund. En blank pels og et velfungerende tarmsystem.

En tommelfingerregel for foder til hunde og katte er, at det skal være behandlet mindst muligt i forarbejdningsprocessen. Netop foder fra ACANA og ORIJEN udmærker sig ved mindst mulig forarbejdning. Der er tale om et tørfoder, der er produceret på kød fra bl.a. ren, gris, får, fjerkræ, fisk og ged, og som forbruger kan man være hundrede procent sikker på, at der ikke er rester af hund eller kat i fodret.

- Det må der ikke være. Det er nemlig ulovligt, hvis der er rester af hund i hundemad og kat i kattemad. Men personligt har jeg svært ved at se at reglerne altid overholdes, når de døde dyr, herunder hunde og katte, omdannes til benmel i en stor pærevælling, for senere at indgå i dyrefoder. Sådan er det i hvert fald ikke i vores produkter. De er sikre, og de er behandlet meget skånsomt for at bevare den gode smag, og for at sikre et optimalt næringsindhold. Til gavn for dyrets vækst og velbefindende, og til gavn for familien som gennem det gode foder får et velfungerede firbenet familiemedlem, siger Jørgen Bonderup.

Et frisk kødben

At en god, sund og nærende kost, der afspejler hundens naturlige behov, kan holde mange skavanker og bekymringer i ave er en kendt sag. Men en god kost gør det ikke alene. En hund har også behov for motion, opdragelse, kærlighed og omsorg for at have et godt hundeliv. Der skal stilles krav til den, og den skal bruge sin krop og sin næse i overensstemmelse med sin natur.

- Sundhed og sundhedstilstand er jo i bund og grund mange ting, men der er ingen tvivl om, at hvis man stiller krav til sin hund og giver den opgaver, der udfordrer den, bliver den veltilpas. Men alfa og omega er altså også, at den får det rigtige foder. I dag findes der en masse skidt og møg på markedet, der kun rummer vegetabilske proteiner. Og det skal en hund altså ikke have. Den skal have kød, og vil man en gang imellem toppe madoplevelsen for hunden, kan man give den et frisk kødben fra slagteren, et lufttørret kødben eller andre naturlige tyggeting. Netop det at den får brugt sine tænder er nemlig medvirkende til at undgå tandsten, som mange hunde faktisk lider af, forklarer Jørgen Bonderup afsluttende.